BAUGEN19

Bu yazıdaki amacım Bahçeşehir Üniversitesi’nin Moleküler Biyoloji ve Genetik Kulübünün Baugen19 konferansında konuşulan konuların anlaşılır bir dille anlatılmak istenmesidir.

Farmasötik Biyoteknoloji ve Biyobenzeri Ürünler-Dr.Ersin Gündeğer

Dr.Ersin Gündeğer, lisans ve yüksek lisans eğitimini Biyokimya üzerine; doktora eğitimini Biyoteknoloji üzerine Ege Üniversitesi’nde tamamladı. Konferansta lisans ve yüksek lisans dönemlerinde bilimsel modelleme ile ilgilendiğinden bahsetti. Biyomoleküler için moleküler baskılı polimer için hesaplama yaklaşımı, ilaç tasarımı ve modelleme, hedef odaklı yeni biyobelirteç ve peptid dizisi önerilerinde ana çalışma konusu oldu. Arven İlaç’ta araştırma ve geliştirme departmanında biyoteknoloji uzmanı olarak görev alan Gündeğer, Data Science hakkında da önemli soruları konferansta cevaplandırdı. Data Science’ın geleceğinin parlak olduğunu söyleyen Gündeğer, bu alanın üzerine gidilmesi ve yeni kazanımlar ortaya çıkarılmasının önemli olduğunu vurguladı.

Glioblastomada Apaptozu Regüle Eden Epigenetik Faktörlerin Araştırılması- Dr.Ezgi Özyerli Göknar

Lisans eğitimini Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünde Bilkent’te tamamladıktan sonra Koç Üniversitesi’nde doktorasını Hücresel ve Moleküler Tıp alanında yaptı. Doktora tezini katılımcılara sunan Göknar, beyin kanserine sebep olan Gioblasmada oluşan tümörün Track gibi belli yapılar sayesinde in vitro (laboratuvar ortamında) ve in vivo (lat: canlı içinde) deneylerini bizlerle paylaştı. İki haftalık kısa bir deney sonucunda olumlu yanıtları fareler üzerinde alması gerçekten çok şaşırtıcı ve bir o kadar olumlu bir projeydi. Epigenetik çalışmaların ülkemizde fazla çalışılan bir alan olmadığını belirten Göknar, öneminin yakın bir zamanda anlaşılacağını belirtti.

Nöropazarlama-Seda Genç

Seda Genç Neuro-mar’ın kurucusu ve dünyaca ünlü nöropazarlama şirketi Neurons Inc’in Türkiye ve Orta Doğu temsilcisidir. Nöropazarlama alanında uluslararası bilgi ve deneyimlerini şirketlere danışmanlık yapıp bireysel veya kurumsal nöropazarlama eğitimleri vermektedir. Konferansta ilgi çekici başlıklardan biriydi. Her gün televizyonda, binalarda, metroda kısaca etrafımızda gördüğümüz reklamların ne kadar bizleri etkilediği ve ürün satın alıdğımızda ne kadar etkin rol oynadığı, duygularımızla ne kadar paralel gittiğini Genç bizlere sundu. Beyin sinyallerimizin algılayan (okuyan) Neurosky Mindwave  veya focus heat parametre (odaklanma sıcaklık çizelgesi) gibi aletlerle bir reklam karşısında insan beyninin ne düşündüğü, nasıl daha fazla ürünü tanıtma, satın almayı artırma gibi etkenlerin üzerinden bahseden Genç, reyon veya Web site dizaynına kadar en ince ayrıntıların ne kadar önemli olduğunu bizlere sundu. Nöropazarlama’nın ileride daha hızlı bir gelişim göstereceği kaçınılmaz bir gerçek olduğunu dile getirdi.

Antimikrobiyal Direnç Dinamiği ve Mikrobiyal Ekoloji-Yrd.Doç.Dr.Ulaş Tezel

Yrd.Doç.Dr.Ulaç Tezel lisans ve yüksek lisans eğitimini ODTÜ’de alan ardından Doktorasını  Georgia Institute of Technology’de tamamlamıştır. 2012’den bu yana Boğaziçi Üniversitesi’nde asistan profesör olarak çalışıyor. Konferansa mikrop tanımı ile başlayıp onların ayrımını yapan Tezel, mikropları 3 ana kısma ayırdı: Kötü, Süper kötü ve Hiper kötü başlıklarıyla adlandırarak mikropların tanımlarını yaptı.  Daha sonradan hastanelerde bir anda ortaya çıkan mikrop artışının (mikrop salgını) nedenini üzerinde düşüncelerini ve kötü mikropların (zarar veren) ortadan kaldırılma hakkında yaptığı projelerinden bahsetti. Dezenfektanların işlevlerini ve bu işlevlerinin ne kadar yerine getirdiği üzerinde konuşmasının ardından antibiyotik kullanımını ve yanlış antibiyotik kullanımının zararlı sonuçlar doğurabileceğini, antibiyotik kullanımının altında neler yatabileceğine değindi. Tezel’in dediği gibi, antibiyotik kullanımının uzun savaş dönemlerinden sonra ortaya çıktığı ve bünyenin direncinin azalmasına yol açtığı, antibiyotiğe göre direnci artan mikroplar yüzünden daha farklı sıkıntıların baş göstereceği hakkında düşüncelerini dile getirdi. Tezel’in değindiği bir başka nokta ise antibiyotik dışında dezenfektanların da antimikrobiyal direnci arttırdığıydı.

Genetikler, Ekoloji ve İlkel Mikrobiom – Dr.Laura Grieneisen

Kenya’da Amboseli bölgesindeki vahşi babunların, konak mikrobiyomların sayesinde oluşan genetiksel ve sosyal davranışlarının sürü içindeki etkisini araştıran Dr.Laura Grieneisen, College of William and Mary biyoloji lisansı ve Bucknell Üniversitesi’nde biyoloji alanında yüksek lisansı bitirdi. Doktora eğitimi için Beth Archie ile birlikte Minnesota Üniversitesi BLEKHMANLAB’da çalıştı. Çalışma hayatını 2017 yazından beridir Post-doktor olarak sürdürmektedir.

BAUGEN19 etkinliğini düzenleyen Bau MBGSC Kulübü’ne çalışmalarından dolayı çok teşekkür ederim. Özellikle kulüp başkanı Şevval Ayhan’a katkıları ve sitemizle yaptıkları iş birliği için ayrıca teşekkür etmek isterim .
  Bu yazının amacı konferansta anlatılan sunumların en basit ve anlaşılır şekilde anlatılmasıdır. Yanlışlarım varsa affola, konular hakkında benimle iletişime geçmek isteyenler alttaki yorum kısmına yorumlarınızı yazabilirsiniz daha detaylı bir konu için mail de atabilirsiniz. Bilimle kalın.

İdil Salihoğlu

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.